чува

 • 121Чувашский Тимерлек — Село Чувашский Тимерлек тат. Чуаш Тимерлеге Страна РоссияРоссия …

  Википедия

 • 122Чувашское Черепаново — Сельское поселение Чувашское Черепаново Чӑваш Чурапане Страна РоссияРоссия …

  Википедия

 • 123по-чувашски — по чува/шски, нареч …

  Слитно. Раздельно. Через дефис.

 • 124юкагирско-чуванский — юкаги/рско чува/нский …

  Слитно. Раздельно. Через дефис.

 • 125Девисов куп — (Девис куп) спорт, меѓународно натпреварување во тенис го основал (во 1900 г.) Американецот Двајт. Ф. Девис, на времето еден од најдобрите тенисери на светот негов подарок е и скапоцениот пехар за кој се игра и што победничката екипа го чува до… …

  Macedonian dictionary

 • 126ЕПРОМ — (анг. EPROM, скр. од erasable programmable read only memory програмабилна РОМ меморија што може да се брише) комп. секундарен уред за запишување и чување на податоци кој за снимање и читање користи ласер собира повеќе од 1 гигабајт податоци …

  Macedonian dictionary

 • 127Ија — (Ио, Јо) (грч. io) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Инах, крал на Аргос, во која се вљубил Зевс и, за да ја скрие од љубоморната Хера, ја претворил во бела крава Хера успеала да ја издејствува таа крава за себе како подарок и му ја… …

  Macedonian dictionary

 • 128ЛИФО — (анг. LIFO, скр. од last in, first out последен влегува, прв излегува) комп. начин на привремено чување (баферирање) на податоци податокот што влегол последен на баферот, прв излегува …

  Macedonian dictionary